Facebook

03-5035 1074

helpdesk@myren.net.my

Sistem Aplikasi Terkini

Malaysian Research & Education Network

perfSONAR

perfSONAR ialah kit alat pengukuran rangkaian yang direka untuk menyediakan liputan laluan bersekutu dan membantu untuk mewujudkan jangkaan penggunaan hujung ke hujung. Terdapat 1000 contoh perfSONAR yang digunakan di seluruh dunia, kebanyakannya tersedia untuk ujian terbuka bagi ukuran utama prestasi rangkaian. Infrastruktur global ini membantu mengenal pasti dan mengasingkan masalah apabila ia berlaku, menjadikan peranan menyokong pengguna rangkaian lebih mudah untuk pasukan kejuruteraan, dan meningkatkan produktiviti apabila menggunakan sumber rangkaian.

perfSONAR menyediakan fungsi sejajar yang membolehkan penjadualan pengukuran, penyimpanan data dalam format tersusun dan kaedah berskala untuk mendapatkan semula data dan menjana visualisasi. Sistem yang dapat diperluas ini dapat diubah untuk menyokong metrik baru, dan ada kemungkinan yang tidak berkesudahan untuk penyampaian data.

Nod perfSONAR kami :

Cyberjaya :

Eduroam

Apa itu eduroam?

laman web eduroam Malaysia http://eduroam.my/

eduroam (pendidikan perayauan) adalah perkhidmatan akses perayauan yang selamat di seluruh dunia yang dikembangkan untuk komuniti penyelidikan dan pendidikan antarabangsa.

Setelah bermula di Eropah, eduroam telah mendapat momentum di seluruh komuniti penyelidikan dan pendidikan dan kini tersedia di 72 wilayah.

eduroam membolehkan pelajar, penyelidik dan kakitangan dari institusi yang mengambil bahagian mendapatkan sambungan Internet di seluruh kampus dan ketika mengunjungi institusi lain yang mengambil bahagian dengan hanya membuka komputer riba mereka.

Versi generik eduroam

Bagaimanakah eduroam berfungsi?

eduroam membenarkan mana-mana pengguna dari tapak yang mengambil bahagian eduroam untuk mendapatkan akses rangkaian di mana-mana institusi yang disambungkan ke eduroam. Bergantung pada dasar tempatan di institusi yang dilawati, peserta eduroam juga mungkin mempunyai sumber tambahan yang boleh mereka gunakan.

Bukti kelayakan pengguna disimpan selamat kerana eduroam tidak berkongsinya dengan tapak yang anda lawati. Sebaliknya mereka dimajukan ke institusi rumah pengguna, di mana mereka boleh disahkan dan disahkan.

Sistem ini menggunakan rangkaian pelayan yang dikendalikan oleh institusi, dan Jaringan Penyelidikan dan Pendidikan Nasional (NREN) yang terlibat untuk menghantar permintaan ini dengan selamat kembali ke institusi asal anda. Semua ini berlaku dengan lancar dan pantas - terima kasih kepada eduroam!

Adakah eduroam selamat digunakan?

eduroam berdasarkan standard penyulitan dan pengesahan yang paling selamat yang ada ketika ini. Keselamatannya jauh melebihi tempat liputan komersial biasa.

Ketahuilah bahawa ketika menggunakan Internet umum di hotspot eduroam, langkah keselamatan laman web tempatan di hotspot tersebut akan dikenakan. Contohnya, tetapan firewall di tempat yang dikunjungi mungkin berbeza dengan yang biasa anda gunakan di rumah, dan sebagai tetamu anda mungkin mempunyai akses ke lebih sedikit perkhidmatan di Internet daripada yang anda ada di rumah.

FILESENDER

FileSender ialah satu cara untuk berkongsi fail besar dengan sesiapa sahaja. Ia berfungsi melalui pelayar web anda untuk menghantar fail ke mana-mana alamat e-mel. FileSender boleh menghantar fail sehingga 100 GB. Kuasa penghantaran yang besar ini membolehkan pengguna memindahkan fail besar dengan mudah.

Fail yang dihantar oleh FileSender tersedia untuk dimuat turun sehingga 30 hari selepas dihantar. Fail boleh dimuat turun dalam jumlah yang tidak terhad dalam tempoh ini.

Kakitangan penyelidikan dan pendidikan di institusi di seluruh negara dan di luar negara selalunya perlu berkongsi maklumat yang banyak dan fail besar antara satu sama lain. Ini boleh berbeza daripada dokumentasi yang luas, kepada fail multimedia, kepada set data besar, dan banyak lagi.

Pelayan e-mel domestik cenderung untuk mengehadkan perkara yang mereka benarkan untuk dihantar oleh pengguna. 25 MB ialah ambang yang disediakan oleh perkhidmatan e-mel seperti Gmail pada masa ini. Ini boleh menjadi terhad untuk pengguna Penyelidikan dan pendidikan yang mungkin perlu menghantar fail besar dengan cepat dan mudah melalui Internet. Fail ini mungkin perlu dikongsi dengan orang di dalam atau di luar institusi pelanggan sepenuhnya. FileSender menyelesaikan isu di atas melalui perkhidmatan yang mudah dibuat secara kolaboratif.

Sila lawati MYREN FileSender di:

ms_MYMS