Facebook

03-5035 1074

helpdesk@myren.net.my

Asi@Connect

Malaysian Research & Education Network

ASI@CONNECT

Asi@Connect menyediakan sambungan internet berkapasiti tinggi khusus untuk komuniti penyelidikan dan pendidikan di seluruh Asia-Pasifik; beroperasi pada kelajuan sehingga 10 Gbps, kini ia menghubungkan universiti dan pusat penyelidikan di 21 negara/ekonomi di seluruh rantau ini. Ia juga menghubungkan kepada 50 juta penyelidik dan ahli akademik Eropah yang berkhidmat oleh rangkaian GÉANT dan menyokong program kerjasama dalam bidang seperti pemerhatian Bumi, amaran bencana, penyelidikan iklim, keselamatan makanan, penyampaian e-kesihatan dan e-pembelajaran.

Asi@Connect menandakan fasa ke-4 pembiayaan EU kepada program Trans-Eurasia Information Network (TEIN) yang telah dilancarkan sebagai inisiatif Asia-Europe Meeting (ASEM) pada tahun 2001; ia berjaya menubuhkan Trans-Eurasia Information Network (TEIN) serantau dari awal pada tahun 2004 dan secara beransur-ansur mengembangkan jejak geografinya selama ini. Semasa fasa baharu ini, penekanan yang lebih akan diberikan kepada penyampaian projek dengan peningkatan penglibatan rakan kongsi tambahan dalam komuniti R&E Asia-Pasifik.

FAEDAH KEAHLIAN TEIN

Projek TEIN memberikan banyak faedah dan faedah diberi kepada komuniti penyelidikan tempatan untuk meluaskan skop penyelidikan mereka ke seluruh dunia. Penyelidik di Malaysia boleh berhubung terus dengan komuniti penyelidikan antarabangsa hanya melalui rangkaian TEIN. Akses berterusan berkelajuan tinggi kepada rangkaian penyelidikan antarabangsa mempunyai kesan yang besar kepada penyelidik tempatan.

Rangkaian penyelidikan TEIN yang berdedikasi ini juga memberi peluang kepada komuniti penyelidik di Malaysia untuk menjalankan penyelidikan bersama-sama penyelidik di seluruh dunia dalam pelbagai disiplin seperti pemerhatian bumi, amaran bencana, penyelidikan iklim, keselamatan makanan, penghantaran e-kesihatan dan e-pembelajaran.

 

Salah satu faedah lain yang boleh diperolehi sebagai ahli TEIN ialah komuniti penyelidik di Malaysia berpeluang mendapatkan geran penyelidikan yang ditawarkan oleh Suruhanjaya Eropah dan negara-negara lain di Asia. Selain itu, terdapat juga peluang untuk mendapatkan pembiayaan untuk menyertai program pembangunan modal insan yang dianjurkan oleh TEIN dan program antarabangsa serantau.

Komuniti penyelidik di Malaysia juga boleh berkongsi maklumat dan menjalin kerjasama melalui rangkaian penyelidikan dan pendidikan serantau seperti Internet2 (Amerika Syarikat), JANET (United Kingdom), KOREN (Korea), AARNET (Australia), dan SINGAREN (Singapura).

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami

ms_MYMS