Facebook

03-5035 1074

helpdesk@myren.net.my

Rangkaian Domestik

Malaysian Research & Education Network

Rangkaian Domestik

MYREN ialah rangkaian antara institusi dalaman yang menghubungkan ahli akademik, penyelidik dan saintis di seluruh negara melalui rangkaian internet berkelajuan tinggi.

Rangkaian ini menghubungkan semua pengguna untuk pertukaran data, komunikasi dan aktiviti kerjasama yang berkaitan. MYREN adalah infrastruktur rangkaian tunggal sehingga kini yang menghubungkan universiti awam dan swasta, politeknik dan kolej komuniti institusi penyelidikan awam dan swasta dan hospital pengajaran.

Point of Presence (PoP) MYREN terletak di Institut Pengajian Tinggi, diurus bersama oleh institusi Pengajian Tinggi yang menyediakan rangkaian telekomunikasi neutral. MYREN juga telah mewujudkan hubungan ke Malaysia Internet Exchange (MyIX).

Berikut adalah topologi rangkaian teras.

MALAYSIA INTERNET EXCHANGE

Malaysia Internet Exchange (MYIX) ialah platform yang tidak berteraskan keuntungan dan ia juga adalah pertukaran internet neutral pertama di mana Internet Service Providers (ISP) dan pembekal kandungan tempatan berhubung untuk pertukaran trafik internet. MyIX merupakan sebuah inisiatif di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), telah melaporkan bahawa trafik Internet di Malaysia telah meningkat pesat. MyIX kini mempunyai 87 ahli yang terdiri daripada kerajaan, penyedia kandungan, ISP, institusi pendidikan tinggi, institusi kewangan, pembawa, Telco dan sumber Internet yang kritikal. Ahli global semasa termasuk Google, Amazon, Facebook dan Microsoft. Pada Disember 2016, trafik Internet yang merentasi nod Pertukaran Internet Nasional ialah 210 gigabit sesaat (Gbps).

Rakan Kongsi

ms_MYMS