Facebook

03-5035 1074

helpdesk@myren.net.my

Rangkaian Antarabangsa

Malaysian Research & Education Network

In The Field

In The Field

Kemajuan dalam ICT ialah teras rangkaian penyelidikan dan pendidikan (R&E) global, tetapi rangkaian kritikal ini terdiri daripada lebih daripada gentian fiber, router dan suis. Kisah menarik dari seluruh dunia mengenai individu dan projek memberikan perbezaan dan ianya dihubungkan oleh rangkaian penyelidikan dan pendidikan.

Kerjasama Antarabangsa

APAN

APAN (Asia Pasific Advanced network) merujuk kepada kedua-dua organisasi yang mewakili ahlinya dan kepada rangkaian tulang belakang yang menghubungkan rangkaian penyelidikan dan pendidikan negara/ekonomi antara satu sama lain dan kepada rangkaian penyelidikan lain di seluruh dunia.

AARNet

AARNet (Rangkaian Penyelidikan Akademik Australia) secara meluas dianggap sebagai pengasas Internet di Australia dan terkenal sebagai arkitek, pembangun dan pengendali infrastruktur rangkaian latensi rendah berkelajuan tinggi yang bertaraf dunia untuk penyelidikan dan pendidikan.

NORDUnet

NORDUnet (Nordic Gateway for Research & Education) adalah kolaborasi bersama oleh lima Rangkaian Penyelidikan dan Pendidikan Nasional Nordik di Denmark (DeIC), Finland (CSC / FUNET), Iceland (RHnet), Norway (UNINETT) dan Sweden (SUNET) dan mengendalikan perkhidmatan rangkaian serta infrastruktur Nordik dan Antarabangsa bertaraf dunia untuk komuniti penyelidikan dan pendidikan Nordik.

JANET

Janet Janet ialah rangkaian berkelajuan tinggi untuk komuniti pendidikan UK dan penyelidikan. Sambungan rangkaian Janet memberikan anda rangkaian jalur lebar yang sangat boleh dipercayai dan tinggi bagi menyokong inovasi.

INTERNET2

Internet2 ialah komuniti teknologi maju yang dimiliki oleh ahli yang mengasaskan institusi pengajian tinggi terkemuka negara pada tahun 1996.

NSRC

NSRC  (Network Startup Resource Center) dibiayai oleh geran bernombor 1451045 daripada program Sambungan Rangkaian Penyelidikan Antarabangsa (IRNC) Yayasan Sains Kebangsaan dan Google, dengan sumbangan tambahan daripada organisasi awam dan swasta.

APNIC

APNIC Peranan utama APNIC adalah untuk mengedarkan dan mengurus sumber nombor Internet (alamat IP dan nombor AS) di 56 ekonomi rantau Asia Pasifik. Sumber nombor ini adalah asas bagi Internet untuk beroperasi dan berkembang.

ms_MYMS